Lekkere én makkelijke kerstmenu recepten (met tips & tricks!)
Het kerstdiner is een van de hoogtepunten van de feestdagen. Een moment waarop je samenkomt met familie en vrienden om te genieten van heerlijk eten en gezelligheid. Maar het samenstellen van een kerstmenu kan soms overweldigend zijn. Geen zorgen, wij hebben een lijst samengesteld met drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts, inclusief feestelijke borrelhapjes en handige tips om het diner vlekkeloos te laten verlopen!
Wat zijn leuke kerstmenu recepten?
Kerst draait om gezelligheid, en het eten speelt daarin een grote rol. Gerechten met seizoensproducten zoals pompoen, spruitjes en cranberries zijn altijd een goede keuze. Combineer vertrouwde smaken met verrassende twists, zoals speculaas in je dessert of honing bij hartige gerechten.
Voorgerechten
1. Romige pompoensoep met geroosterde noten
Een goed voorgerecht is een perfecte start van je kerstdiner. Deze romige pompoensoep is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een echte smaakmaker.
Ingrediënten:
1 pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
750 ml groentebouillon
200 ml kookroom
Een handvol geroosterde noten (amandelen of walnoten)
Olijfolie, peper en zout
Bereiding:
Snijd de pompoen, ui en knoflook in stukken. Bak ze kort aan in een pan met olijfolie.
Voeg de bouillon toe en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kookroom toe.
Breng op smaak met peper en zout. Garneer met geroosterde noten voor een knapperige bite.
Tip: Maak de soep een dag van tevoren; de smaken trekken dan nog beter in!
2. Carpaccio van biet met geitenkaas
Een vegetarische optie vol smaak en kleur.
Ingrediënten:
2 grote rode bieten (gekookt)
50 g zachte geitenkaas
Handvol rucola
Walnoten
Honing en balsamico
Bereiding:
Snijd de bieten in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op een bord.
Verkruimel de geitenkaas eroverheen.
Garneer met rucola, walnoten en een drizzle van honing en balsamico.
Tip: Gebruik een mandoline voor perfect dunne plakjes.
3. Klassieke garnalencocktail
Een echte kerstklassieker!
Ingrediënten:
200 g Hollandse garnalen
1 avocado
100 ml cocktailsaus
Handvol sla
Citroenpartjes
Bereiding:
Leg een laagje sla in mooie glazen.
Verdeel de garnalen en stukjes avocado erover.
Top af met een lepel cocktailsaus en garneer met een citroenpartje.
Tip: Gebruik gemengde sla voor meer kleur en textuur.
Hoofdgerechten
1. Gevulde kalkoenfilet met cranberrysaus
Een eenvoudiger alternatief voor een hele kalkoen.
Ingrediënten:
4 kalkoenfilets
100 g roomkaas
50 g gedroogde cranberries
50 g spinazie
1 potje cranberrysaus
1 glas witte wijn
Zout, peper en tijm
Bereiding:
Meng de roomkaas met cranberries en fijngesneden spinazie. Snijd de kalkoenfilets in, vul ze met dit mengsel en sluit met prikkers.
Bak de filets goudbruin in een koekenpan en voeg de witte wijn toe. Laat op laag vuur 15 minuten sudderen.
Verwarm de cranberrysaus en serveer deze over de kalkoen.
Tip: Serveer met geroosterde aardappeltjes en haricots verts om het gerecht compleet te maken.
2. Zalmfilet met dille-Saus
Een licht en smaakvol hoofdgerecht.
Ingrediënten:
4 zalmfilets
200 ml kookroom
Verse dille
Citroen
Peper en zout
Bereiding:
Bak de zalmfilets op de huidkant in een koekenpan tot ze bijna gaar zijn.
Voeg de kookroom, verse dille en een scheutje citroensap toe.
Laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.
Tip: Combineer met wilde rijst en gestoomde groenten.
3. Vegetarische linzenstoof
Een hartig en verwarmend alternatief voor vlees.
Ingrediënten:
200 g groene linzen
1 blik tomatenblokjes
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
1 ui
Knoflook, tijm en laurier
Bereiding:
Fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in een pan.
Voeg de linzen, tomatenblokjes, tijm en laurier toe en laat 30 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Serveer met knapperig brood of aardappelpuree.
Desserts
1. Tiramisu met speculaas
Een feestelijke twist op de Italiaanse klassieker.
Ingrediënten:
250 g mascarpone
200 ml slagroom
75 g suiker
1 kopje sterke koffie
1 pak speculaasjes
Cacaopoeder
Bereiding:
Klop de slagroom stijf met suiker en meng dit met de mascarpone.
Doop de speculaasjes kort in koffie en leg een laag in een schaal.
Bedek met een laag mascarpone-mengsel en herhaal dit tot de schaal vol is.
Bestrooi vlak voor het serveren met cacaopoeder.
2. Chocolade lava cakejes
Altijd een publieksfavoriet!
Ingrediënten:
200 g pure chocolade
200 g boter
4 eieren
200 g suiker
100 g bloem
Bereiding:
Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie.
Klop de eieren met suiker luchtig en meng dit voorzichtig met de gesmolten chocolade.
Voeg de bloem toe en roer tot een glad beslag.
Bak de cakejes 10-12 minuten op 200°C.
Tip: Serveer warm met een bolletje vanille-ijs.
3. Panna cotta met vanille en rode vruchtensaus
Een elegant dessert dat je goed kunt voorbereiden.
Ingrediënten:
500 ml slagroom
100 g suiker
1 vanillestokje
4 blaadjes gelatine
200 g gemengde rode vruchten
Bereiding:
Verwarm de slagroom met suiker en het merg van het vanillestokje.
Week de gelatineblaadjes en voeg deze toe aan de warme slagroom.
Giet het mengsel in vormpjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Maak een saus van de rode vruchten en serveer deze erbij.
Borrelhapjes: mini-bladerdeeghapjes met brie en honing
Begin je kerstdiner met feestelijke borrelhapjes. Deze mini-bladerdeeghapjes zijn eenvoudig te maken en een gegarandeerde hit.
Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
1 stuk brie
2 eetlepels honing
Walnoten
Bereiding:
Snijd het bladerdeeg in kleine vierkantjes en leg een stukje brie op elk stukje.
Vouw het bladerdeeg dicht en bak de hapjes 15 minuten op 200°C.
Druppel wat honing over de hapjes en garneer met een walnoot.
Tip: Serveer deze hapjes warm voor een optimale smaakbeleving.
Waar bestaat een kerstdiner uit?
Een traditioneel kerstdiner bestaat uit meerdere gangen:
Voorgerecht: Lichte soep of salade.
Hoofdgerecht: Vlees, vis of een vegetarisch alternatief, met bijgerechten.
Dessert: Iets zoets om af te sluiten.
Tussendoor: Borrelhapjes of amuses om het diner extra feestelijk te maken.
Wat zet je met kerst op tafel?
Naast lekker eten is het kerstdecor natuurlijk belangrijk. Gebruik mooi servies, sfeervolle kaarsen en een feestelijk tafelkleed. Voeg decoratieve accenten toe zoals kersttakjes of kleine kaarsjes. Zorg daarnaast voor mooie servetten, een prachtige menukaart en eventueel naamkaartjes om aan te geven waar iedereen zit. Handig én stijlvol!
Hoe zorg je ervoor dat iedereen gezellig aan de kersttafel zit?
Zorg voor een goede planning: Bereid zoveel mogelijk vooraf.
Betrek iedereen: Vraag gasten om bijvoorbeeld een gang mee te nemen.
Creëer een ontspannen sfeer: Goede muziek, mooie tafeldecoratie en eventueel een spelletje tussen de gangen door.
Extra tip: zorg altijd dat je al je gasten van tevoren heb gevraagd of ze een allergie hebben. Zo kan je hier rekening mee houden en kom je niet voor verrassingen te staan!
Met deze recepten en tips wordt jouw kerstdiner een gegarandeerd succes. Geniet van de feestdagen en smakelijk eten!
Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook ons artikel over: Deze kerstcocktail recepten moet je proberen: onze favorieten!